Fysiotherapie

Bij fysiotherapie behandelen we klachten aan uw bewegingsapparaat. U kunt denken aan klachten aan onder meer uw spieren, gewrichten en zenuwen. Bij Dalempoort Fysiotherapie & Manuele Therapie nemen we elke klacht serieus, we begrijpen goed dat elk persoon en elke klacht weer anders is.

Tijdens het eerste gesprek maken we een plan op maat voor uw klachten. Zo weet u zeker dat uw lichaam de aandacht krijgt die het verdient. Naast het behandelen van uw klachten besteden we ook veel aandacht aan het voorkomen van uw klachten. Zo weet u zeker dat u optimaal behandeld wordt.

Manuele therapie

Het doel van manuele therapie is natuurlijk om de beweeglijkheid van uw gewrichten te verbeteren.

Verstoring van functie uit zich vaak in een beperkte beweeglijkheid van het gewricht. Hierdoor raakt het bewegingsapparaat uit balans, met pijnklachten, krachtvermindering, spierverkortingen en mogelijk zenuwbeklemming als gevolg.


Met specifieke technieken wordt de beweeglijkheid vaak snel hersteld waardoor u weer vrij kunt bewegen.

Niet alleen bewegingsbeperkingen, maar ook hypermobiliteit van gewrichten kan klachten teweegbrengen. Deze klachten worden verholpen door juist aan de stabiliteit van de gewrichtsfunctie te werken.

Met een uitgebreid lichamelijk onderzoek en een vraaggesprek zal geïnventariseerd worden wat de bron van de klachten is en vervolgens zal in overleg met u een behandelplan opgesteld worden. Daarbij wordt onder meer naar de gewrichtsfunctie gekeken.

Het indicatiegebied van manuele therapie betreft onder meer klachten van nek en rug, waaronder hoofdpijn en duizeligheid, en klachten van de overige gewrichten, zoals de schouder, elleboog, pols, hand, heupen, knie en voetgewrichten.

Handtherapie

Dinand Blom is op dinsdag werkzaam als handtherapeut. Behalve handfysiotherapeut is hij ook gipsverbandmeester. Hij behandelt o.a. de hieronder genoemde indicaties en maakt eventueel de daarbij behorende thermoplastische spalken:
  • Malletvinger
  • Carpaal-tunnelklachten
  • Duimbasis-artrose
  • Triggerfinger/duim
  • Bandletsel hand/pols
  • Nabehandeling fracturen
  • Postoperatief: fracturen, peesletsel, reconstructie hand en pols, bandletsel zoals skiduim.

Sportfysiotherapie

Een sportfysiotherapeut heeft een gespecialiseerde opleiding gevolgd met de focus op inspanningsfysiologie, trainingsleer, voeding, preventie van sportblessures en herstel van weefselschade. Sportfysiotherapie is bedoeld voor sportgerelateerde klachten, blessures en overtraining. Onze therapie richt zich op het achterhalen van de oorzaak van de klachten, het geven van trainingsadviezen en het opstellen van trainingsprogramma’s. We maken tevens gebruik van de ReHa-boom (Methodische aanpak in de sportrevalidatie). Zowel de beginnende als de ervaren sporter kan terecht bij de sportfysiotherapeut.

Denk hierbij aan:

  • Ontspannen van de spier door middel van massage en/of verschillende tapetechnieken.
  • Begeleiden in de opbouw van spierkracht en verbeteren van het uithoudingsvermogen.
  • Geven van trainings- en indien gewenst voedingsadvies.
  • Revalidatieprogramma om op een snelle en verantwoorde manier sporthervatting mogelijk te maken.
  • Preventie gericht op voorkomen van herhaling van dezelfde of andere blessures.
  • Herstel van lenigheid door middel van rektechnieken.
  • Revalideren na orthopedische operaties.
  • Behandelen van gewrichtsklachten (ook bij niet-sporters).
  • Inspanningsproblematiek.
  • Verbeteren van de coördinatie.
  • Trainen van sportspecifieke handelingen.

Dry needling

Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut met een naaldje de spier aanprikt, zodat spierverhardingen (‘myofasciale triggerpoints’) snel en langdurig ontspannen raken.

Ondanks dat bij beide methodes naalden gebruikt worden, is dry needling niet vergelijkbaar met acupunctuur. Acupunctuur is gericht op energiebehandeling. Er worden bij deze behandeling meerdere naalden in het lichaam geprikt, die langere tijd blijven zitten. Bij dry needling wordt één naald gebruikt die kort één spier behandelt.

Wat is een triggerpoint?
Een triggerpoint is een pijnlijke plek in een spier, die naast lokale drukpijn, ook vaak pijn ‘op afstand’ kan veroorzaken. De fysiotherapeut zoekt deze punten omdat ze vaak de hoofdoorzaak zijn van uw klachten. Bij langdurige klachten worden meerdere spieren behandeld in uw arm of been. Indien nodig kunnen we ook de spieren langs de wervelkolom behandelen.

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

  • Acuut: door een verkeerde beweging of ongeval
  • Chronisch: door een verkeerde houding of overbelasting
  • Psychologische factoren: door stress of depressie

Hoe voelt dry needling aan?
Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als de triggerpoint geprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dit kan een soort ‘krampgevoel' geven of het voelt juist moe en zwaar aan. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Het behandelde gedeelte kan na de behandeling wat vermoeid of stijf aanvoelen, maar dat is meestal van korte duur.

Na de behandeling
U krijgt gerichte adviezen en oefeningen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Claudicatio training

Etalagebenen kenmerken zich door een pijnlijk gevoel in de benen tijdens het lopen en verdwijnen na enige tijd stilstaan. Door een verminderde bloeddoorstroming is er tijdens inspanning een tekort aan zuurstof in de spieren die daardoor pijn en kramp geven in de benen.

De huisarts verzorgt in eerste instantie cardiovasculair risicomanagement (CVRM) en verwijst de patiënt door naar een bij ClaudicatioNet aangesloten therapeut voor een traject gesuperviseerde looptherapie (GLT) en leefstijlbegeleiding. Wij werken volgens een vastgesteld protocol.

De looptraining is vooral gericht op het door de pijn heen lopen om op deze manier de maximale loopafstand toe te laten nemen. Omdat de belangrijkste risicofactoren bestaan uit roken, onvoldoende beweging en ongezonde voeding, zijn onze therapeuten extra bijgeschoold in het begeleiden van leefstijlverandering. Gesuperviseerde looptherapie richt zich dus niet alleen op het (meest) aangedane been, maar heeft een positief effect op de algehele gezondheid van de patiënt.

Echografie

Bij echografie onderzoeken we uw lichaam met behulp van geluidsgolven. Via deze beelden kunnen we afwijkingen aan uw spieren, pezen en slijmbeurzen aflezen. De beeldvormende techniek is een geweldige manier om een juiste diagnose weer te geven in de volgende gewrichten: Knie, schouder, heup, elleboog, enkel, en hand.

De therapeut kan door de echo bepalen wat de juiste behandelmethode is. Echografie is toepasbaar bij onder meer:

  • Spierruptuur
  • Peesletsel / ontsteking
  • Slijmbeursontsteking
  • Calcificaties (Kalk in bijvoorbeeld schouder)
  • Cyste